Dębnik 52

Ekologiczne produkty kozie, oleje tłoczone na zimno wyłącznie metodą mechaniczną, nabiał z mleka krów Jersey, jazda konna, rajdy konne

Ekologiczne sery kozie

logodebnik52_2_1jpg
Obecnie w naszym stadzie jest ponad 60 kóz ras m.in. polskiej białej i barwnej uszlachetnionej oraz saaneńskiej. Troszczymy się o nasze kozy z ogromną pasją i z pełnym zaangażowaniem. Zwierzęta przebywają na świeżym powietrzu, pasą się na przestronnych pastwiskach w czystym, nieskażonym środowisku, charakteryzującym się specyficznym mikroklimatem. Ponadto, są karmione ekologicznymi karmami i paszami. Program żywienia jest zbilansowany i indywidualnie dobierany do kondycji i potrzeb każdej z kóz, a także konsultowany z lekarzami weterynarii oraz dostosowany do pór roku. Nasze kozy są głaskane. Każda z nich ma imię i specjalne miejsce w naszych sercach. Wierzymy, że to właśnie dzięki temu nasze sery są tak smaczne i zdrowe.

Produkujemy sery z niepasteryzowanego, świeżego mleka. Stosujemy tradycyjne receptury i techniki serowarskie. Wykorzystujemy najwyższej jakości podpuszczki i kultury bakterii. Do parafinowania serów dojrzewających używamy wyłącznie certyfikowanej, czystej parafiny dedykowanej do celów spożywczych. Sery wzbogacamy sezonowymi, dębnickimi ziołami. Hitem wczesnej wiosny jest twarożek z dzikim szczypiorem, który rośnie w lesie obok naszej koziarni.

Nasze sery kozie:
  • twarożek dębnicki
  • jogurtowy twarożek dębnicki
  • bundz dębnicki
  • bryndza dębnicka
  • dębnickie sery krótko dojrzewające
  • dębnickie sery długo dojrzewające
  • dębnicka ricotta
  • dębnicka mozzarella
  • dębnicki jogurt naturalny
  • dębnicka feta w oleju rzepakowym z tłoczni Dębnik 52 z czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami dębnickimi i chili.
WIĘCEJ INFORMACJI
Twarożek dębnicki >
Dębnicki dojrzewający >

Jogurt naturalny Dębnik 52 >
Dębnicka feta w oleju z ziołami >

Dębnicka mozzarella >
Przeczytaj o właściwościach odżywczych i leczniczych mleka koziego i jego przetworów >  
Sery kozie w Dębnik 52