Dębnik 52

Produkty z mleka koziego, od krów Jersey i owiec Lacaune: zagrodowe sery twarogowe i dojrzewające, jogurty, masła, desery mleczne, oleje tłoczone na zimno z własnej olejarni, jazda konna, wycieczki konne, hotel dla koni

Nabiał z mleka owiec Lacaune

logodebnik52_2_1jpg

W Dębnik 52 hodujemy owce Lacaune. To francuska rasa owiec pochodzących z południowo-wschodniej Francji i wypasanych na płaskowyżu Causse de Lorsac. To właśnie z ich mleka produkuje się słynny na całym świecie Roquefort - dojrzewający ser przerośnięty niebieską pleśnią będący efektem działania zarodników szlachetnej błękitnej pleśni Penicillium roqueforti.

Owce Lacaune w Dębnik 52 mają warunki bardzo podobne do tych, które panują w Causse de Lorsac. Rozległe pastwiska dębnickie położone są na wysokości 400 metrów nad poziomem morza, na czystych terenach włączonych do obszaru chronionego Parku Krajobrazowego Dolinki Krakowskie, niedaleko doliny Eliaszówki i doliny Racławki. Wokół rozciągają się lesiste i wapienne wzgórza. Tutejsze łąki znajdują się na nieskażonych przemysłem terenach i obfitują w smakowite trawy, rośliny motylkowe i zielne o wysokiej wartości odżywczej.

Mleko owcze jest bardzo bogate w tłuszcze, białko i kazeinę, a także witaminy i składniki mineralne. Ze względu na wysokie wartości odżywcze często jest porównywane do mleka kobiecego. Oprócz wysokiej zawartości tłuszczu i białka, mleko owcze zawiera bardzo dużo witaminy C, B1, B2, B12, niacynę i kwas pantotenowy, a także wapń, magnez, fosfor, żelazo, magnez i selen. Ma w sobie też cenne aminokwasy leucyny, lizyny, waliny oraz fenyloalaniny. Mleko owcze jest kaloryczne - 100 ml mleka owczego to równowartość 108 kcal.

Produkty w Dębnik 52 z surowego, świeżego mleka owczego:

  • sery twarogowe
  • sery dojrzewające
  • jogurty i kefiry
  • ser typu halloumi.


Nabiał z mleka owiec Lacaune
Wyszukiwarka