Twarożek z mleka koziego

Dębnicki twarożek to ręcznie robiony miękki ser o łagodnym smaku, kremowej, puszystej konsystencji i charakterystycznej wilgotności. Wytwarzany jest z najświeższego, niepasteryzowanego porannego mleka oczywiście od naszych kóz. To ser bogaty w składniki odżywcze, zwłaszcza białko.

Twarożek dębnicki świetnie smakuje z dodatkiem rukoli, świeżych ziół i warzyw np. pomidorów, cebuli, papryki, ogórków. Jest doskonałą bazą past do kanapek. Można go serwować z wędzoną rybą np. makrelą lub łososiem posypując prażonymi pestkami dyni i pistacjami lub wykorzystywać jako smaczny dodatek do pieczonych ziemniaków.

Niezwykle delikatna struktura sprawia, że twarożek dębnicki świetnie sprawdzi się też na słodko. Połączony ze startym jabłkiem, brzoskwiniami, morelami, miodem i dodatkiem cynamonu jest pysznym i super zdrowym deserem. Ze świeżego twarogu koziego można też upiec wyborny, puszysty sernik.

Twarożek z mleka koziego zapewni wszystkie dobroczynne właściwości nabiału koziego, które opisaliśmy tutaj. Ze względu na wysoką zawartość białka, jest szczególnie popularny wśród sportowców. To jeden z ulubionych produktów dietetyków, najczęściej polecany w zbilansowanej, zdrowej diecie.