Tłoczony na zimno, nierafinowany olej z nasion czarnego sezamu

Wytłoczyliśmy dla Was nowy olej! Z nasion czarnego sezamu. Jest bardzo zdrowy, pyszny i ma piękny, intensywny zapach. Świetnie sprawdzi się w kuchni oraz jako kosmetyk. W medycynie ajurwedyjskiej to najlepszy olej do masażu ciała.

Olej z nasion czarnego sezamu ma wysoką zawartość kwas oleinowego i linolowego. Jest źródłem magnezu, miedzi, wapnia, żelaza, cynku oraz witaminy B6 i E. Pomaga w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, wzmacnia kości, wspiera układ naczyniowy, oddechowy i odpornościowy, a także obniża poziom cholesterolu w organizmie oraz reguluje ciśnienie krwi.

Olej z czarnego sezamu zawiera bardzo dużo fitosteroli, dzięki temu jest pomocny w profilaktyce antynowotworowej, w tym raka piersi, prostaty, czerniaka i białaczki. Olej z nasion czarnego sezamu zawiera dwa naturalne środki konserwujące, sezamol i sezaminę, które zachowują swój wysoki procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nawet w temperaturze pokojowej.

Olej z nasion sezamu jest najlepszym ajurwedyjskim olejem do masażu. Łatwo wnika w skórę dostarczając jej w ten sposób sporą dawkę witamin i minerałów. Ponadto, uspokaja, przywraca równowagę, łagodzi i koi. Ma działanie rozgrzewające, nawilżające i odżywcze, a to doskonale wpływa na kondycję skóry i kości. Zapewnia dobre samopoczucie zarówno dla ciała, jak i umysłu. Olej ten można stosować także na skórę głowy i włosy. Nawilża włosy i mieszki włosowe, pobudza je do wzrostu i nadaje im blask. Ponadto, można go używać jako płukankę do ust. Ma właściwości przeciwbakteryjne i wzmacnia dziąsła.

W kuchni olej sezamowy polecamy przede wszystkim do sałatek w stylu azjatyckim. Wystarczy przygotować sos z oleju sezamowego połączonego z sosem sojowym, octem z wina ryżowego i domieszką przypraw oraz polewać nim sałatki np. z drobno posiekanej kapusty pekińskiej, pora, marchewki, kiełków fasoli mung, makaronu sojowego lub ryżowego, grzybów, papryki, czosnku i innych dodatków. Całość można posypać uprażonymi nasionami sezamu.