Olej z pestek (nasion) malin w Dębnik 52

Tłoczony na zimno, nierafinowany olej z pestek malin jest znany ze swoich właściwości kosmetycznych. Przy jego tłoczeniu naszą olejarnię wypełnił przepiękny, malinowy zapach!

Olej tłoczymy na zimno z nasion malin, dlatego mogą w nim pozostać drobinki nasion oraz lekki osad. Olej z pestek malin zawiera ponad 80 procent kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz witaminę E i karotenoidy. Dzięki temu jest świetnym antyoksydantem. Natłuszcza, nawilża i poprawia elastyczność skóry. Ponadto, działa jak naturalny filtr UV, chroni przed promieniowaniem słonecznym. Ma także właściwości przeciwzapalne, koi i łagodzi oraz delikatnie rozjaśnia skórę, a nawet spłyca zmarszczki mimiczne i opóźnia ich powstawanie. Nadaje się do każdego rodzaju skóry: normalnej, suchej, wrażliwej, dojrzałej, a także tłustej, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych. To też doskonały kosmetyk dla cery naczynkowej. 

Olej z pestek malin najlepiej jest stosować na czystą, lekko wilgotną skórę rano i/lub wieczorem. Można też dodać kilka kropli do kremu. Buteleczkę z olejem trzeba przechowywać w lodówce.