Mleko kozie i jego przetwory – skarbnica wartości odżywczych i leczniczych

Już wiele lat temu dobroczynne właściwości i smak nabiału koziego odkryli Francuzi. Teraz zaczynają doceniać je Polacy. Sery i jogurty kozie wytwarzane przez małe, rodzinne serowarnie cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością.

I słusznie, ponieważ mleko kozie i jego przetwory zawierają mnóstwo makro- i mikroelementów oraz witamin. Są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia. Ponadto, kryją w sobie magnez, potas, fosfor, cynk, żelazo i kwas foliowy. Cechuje je także wysoka zawartość witaminy A, B1, B2, B13 oraz D3, E i PP.

Mleko kozie i jego przetwory są bardzo zdrowe nie tylko z powodu zawartego w nich bogactwa składników odżywczych. Charakteryzuje je wysoka zawartość tzw. aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka, a są potrzebne dla prawidłowego metabolizmu, więc muszą być dostarczone z pożywieniem. Obecność aminokwasów egzogennych (enyloalaniny, leucyny, lizyny, metioniny, treoniny, tryptofanu, waliny) i małe kuleczki tłuszczu (kilkakrotnie mniejsze niż w mleku krowim) powodują, że przetwory mleka koziego są bardzo lekkostrawne. Organizm człowieka potrzebuje jedynie ok. 20 minut, żeby je strawić. W przypadku nabiału krowiego czas ten wynosi nawet kilka godzin. Dodatkowo, przetwory mleka koziego są pozbawione metali ciężkich, ponieważ kozy w trakcie przeżuwania pokarmu skutecznie pozbywają się z niego pozostałości szkodliwych substancji.

Mleko kozie zawiera dużo mniej laktozy niż krowie. Niższa ilość kazeiny (odpowiedzialnej za reakcje uczuleniowe) w porównaniu z mlekiem krowim sprawia, że nabiał kozi jest doskonałą alternatywą dla alergików. Z kolei wysoka ilość prebiotyków decyduje o zbawiennym wpływie nabiału koziego dla flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Z tego powodu jest znakomitym wyborem dla osób cierpiących na choroby wrzodowe, zespół jelita drażliwego, różnego rodzaju zaburzenia trawienia, alergie pokarmowe. Nabiał kozi zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6, przede wszystkim linolowy i arachidonowy. Dzięki temu, wzmacnia układ krążenia i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Polecany jest dla osób z zaburzeniami krążenia i nadciśnieniem tętniczym. Warto go spożywać także przy ogólnym osłabieniu organizmu, ponieważ wzmacnia odporność. Nabiał kozi wspomaga też leczenie chorób układu oddechowego, w tym astmy.

Zalety nabiału koziego:
  • wysoka zawartość łatwo przyswajalnych składników odżywczych: białka, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, cynku, żelaza, kwasu foliowego oraz witamin A, B1, B2, B13, D3, E i PP, a także kwasów tłuszczowych omega-6,
  • doskonałe źródło aminokwasów egzogennych i prebiotyków,
  • lekkostrawne,
  • nie uczula,
  • bez pestycydów i metali ciężkich. 

Dla kogo nabiał kozi:

  • dla alergików,
  • dla osób cierpiących na choroby wrzodowe, zespół jelita drażliwego, różnego rodzaju zaburzenia trawienia, alergie pokarmowe,
  • dla osób z zaburzeniami krążenia i nadciśnieniem tętniczym, 
  • dla osób z chorobami układu oddechowego, w tym astmą, 
  • przy ogólnym osłabieniu organizmu,
  • oraz dla wszystkich zwolenników smacznych, zdrowych, świeżych produktów!